A kávé története és legendája

Világunk legsűrűbben eladott mezőgazdasági terméke a kávé, de ez nem mindig volt így. A legenda szerint voltak idők amikor a kávét csak egy kecske és pásztora fogyasztották.

A legendákból talán nem minden igaz, de egy biztos: a kávé hazája Etiópia. A kávé kultúra bölcsője Etiópia. Exportjának 40%-át alkotja, mégis büszkén elmondhatják, hogy több fogy belföldön mint amennyit külföldre exportálnak.

A kávé története és legendája

Világunk legsűrűbben eladott mezőgazdasági terméke a kávé, de ez nem mindig volt így. A legenda szerint voltak idők amikor a kávét csak egy kecske és pásztora fogyasztották.

A legendákból talán nem minden igaz, de egy biztos: a kávé hazája Etiópia. A kávé kultúra bölcsője Etiópia. Exportjának 40%-át alkotja, mégis büszkén elmondhatják, hogy több fogy belföldön mint amennyit külföldre exportálnak.

Kaffa2-min (1)

A kávézás és a kávéceremónia, a mindennapok része a császároknak és a koldusoknak egyaránt.
Etiópiában a kávé a társas lét alappillére. Rokonok szomszédok és barátok gyűlnek össze napjában többször, hogy együtt ihassanak egy ‘Bunnát’ (a kávé neve amharául).

Sokat elmond az is, hogy a világ minden táján a kávét hasonlóan hívják (Etiópia kivételével). Coffee, Kaffe, Café, Kafa és hasonlók. Ez azért van így mert a kávé eredeti otthonára, Etiópia kávétermelő régiójára Kaffára utalnak az elnevezések. Na de lássuk mit is takar a kávé legendája:

kecske-min

Egy etióp kecskepásztor, Kaldi fedezte fel a kávébabok különlegességét.

Nyáját az Abesszín-fennsíkon (Kaffa régió, Etiópia) legeltetve, arra lett figyelmes, hogy az egyik kecskéje egy piros bogyós gyümölcsöt fogyaszt. A kecske, miután megette soha nem látott energiával ugrált körbe-körbe. 

cserje-min

Kaldi leleményes pásztor révén, maga is megkóstolta ezt a gyümölcsöt és csodálkozva tapasztalta, hogy neki is energiát és soha nem látott erőt adott.

Miután felfedezte a gyümölcs nyújtotta lehetőségeket, a legközelebbi apátságba vitte. A szerzetesek úgy vélték, a kávé minden bizonnyal az ördög műve, és azt lángok közé vetették. Azonban a kávébabok, ahelyett hogy elégtek volna, tűzijáték szerű ropogások (crack-ek) közepette lepattogtak a tűzről. Immáron kellemes barna színekben pompázva.

A frissen pörkölt kávé illatra odagyűltek a szerzetesek és csodálkozva vizsgálták a kávébabokat. A nem várt eredmények miatt, meggondolták magukat és Isten ajándékaként tekintettek az apró barna magokra.

Gyorsan összeszedték egy edénybe rejtették, és öntöttek rá szentelt vizet.

Pár nap múlva a vizet megkóstolták és a kávé története itt kezdődik.

Kaffa2-min (1)

A kávézás és a kávéceremónia, a mindennapok része a császároknak és a koldusoknak egyaránt.
Etiópiában a kávé a társas lét alappillére. Rokonok szomszédok és barátok gyűlnek össze napjában többször, hogy együtt ihassanak egy ‘Bunnát’ (a kávé neve amharául).

Sokat elmond az is, hogy a világ minden táján a kávét hasonlóan hívják (Etiópia kivételével). Coffee, Kaffe, Café, Kafa és hasonlók. Ez azért van így mert a kávé eredeti otthonára, Etiópia kávétermelő régiójára Kaffára utalnak az elnevezések. Na de lássuk mit is takar a kávé legendája:

kecske-min

Egy etióp kecskepásztor, Kaldi fedezte fel a kávébabok különlegességét.

Nyáját az Abesszín-fennsíkon (Kaffa régió, Etiópia) legeltetve, arra lett figyelmes, hogy az egyik kecskéje egy piros bogyós gyümölcsöt fogyaszt. A kecske, miután megette soha nem látott energiával ugrált körbe-körbe. 

cserje-min

Kaldi leleményes pásztor révén, maga is megkóstolta ezt a gyümölcsöt és csodálkozva tapasztalta, hogy neki is energiát és soha nem látott erőt adott.

Miután felfedezte a gyümölcs nyújtotta lehetőségeket, a legközelebbi apátságba vitte. A szerzetesek úgy vélték, a kávé minden bizonnyal az ördög műve, és azt lángok közé vetették. Azonban a kávébabok, ahelyett hogy elégtek volna, tűzijáték szerű ropogások (crack-ek) közepette lepattogtak a tűzről. Immáron kellemes barna színekben pompázva.

A frissen pörkölt kávé illatra odagyűltek a szerzetesek és csodálkozva vizsgálták a kávébabokat. A nem várt eredmények miatt, meggondolták magukat és Isten ajándékaként tekintettek az apró barna magokra.

Gyorsan összeszedték egy edénybe rejtették, és öntöttek rá szentelt vizet.

Pár nap múlva a vizet megkóstolták és a kávé története itt kezdődik.

További bejegyzések

Szeretnél többet tudni?

További bejegyzések

Szeretnél többet tudni?

Iratkozz fel

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol különleges promóciók
és érdekes hírek várnak!

Iratkozz fel

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol különleges promóciók
és érdekes hírek várnak!