Jabana, a világ első kávéfőző eszköze

Napjaink rohanó világában szinte mindenki kávézik és megvan a saját eszközkészlete amivel reggel kávét főz magának és szeretteinek. Sokaknak van kedvenc kávézója, ahova munka előtt vagy után betér, ahol a kávét kellő odafigyeléssel és gondossággal készítik el úgy, ahogy a legjobban szereti.

Az elkészítési módok egyénenként is változhatnak, viszont sokak számára még ismeretlen a kávékészítés ősi története.

A kávé már a kezdeteknél jelen volt Etiópiában, ahol ezek a piros bogyós gyümölcsök évezredek óta  díszítik a magaslati esőerdőket. (olvass a kávé történetéről bővebben itt) 

Feljegyzések szerint a kezdeti kávéfogyasztás a növény friss gyümölcsének és leveleinek rágásával indult. Etiópiában a mai napig így fogyasztja a kávénövényt néhány izoláltan élő törzs a déli-délnyugati országrészben. A kávé tűzre dobása –  a kávépörkölés –  majd vízben felfőzése csak később alakult közkedvelt hagyománnyá. 

Nincs ez másképp a főzéshez használt ősi, díszes edénnyel, a Jabanával is. Feljegyzések alapján 3150 éve van használatban ez a kávéfőző edény Afrika szarvában (Etiópiában, Szudánban és Eritreában).

A kávéceremóniák alkalmával a család női tagja főzi a kávét Jabanában. A ceremóniamester ünnepi ruhában készíti és szolgálja fel a kávét, emellett az eseményt díszes edények és felszerelések teszik különlegessé és meghitté.

Mi az a Jabana?
A Jabana egy agyagból készült kávéfőző edény. A hagyomány szerint ebben a kancsóban főzik a kávét több mint ezer éve országszerte. Elkészítését az erre szakosodott manufaktúrák végzik. A hagyomány szerint az etióp zsidó közösségek készítették elsőként ezeket a kancsókat egyéb agyag használati – és dísztárgyakkal egyetemben.

A képen látható manufaktúrában csak hölgyek dolgoznak. Így biztosítanak lehetőséget az esetlegesen perifériára szorult nőknek a megélhetésre. Az asszonyok így korongozással keresik meg a kenyérre valót.

Az eszköz elkészítésének első fázisa az oltott mészből és agyagból álló alapanyag massza kikeverése. A keveréket meggyúrják és össze dolgozzák, majd egy korongon szépen megformálják. Először üreges gömb formálódik a nyers agyagból majd ehhez hozzá épül a hosszú szár. A Jabana csőre csak ezután következik, melyet nedves kézzel dolgoznak el az edényen egyenletesen. Miután ez mind teljesült, egy erre használt bottal átszúrják a Jabanát a csőrön keresztül, hogy a frissen készült kávét itt tudjon távozni a csészébe. Következő lépésként, hasonló metódussal felhelyezik a fogantyút, majd kezdetét veszi az edény dekorálása.

A díszítés teszi különösen egyedivé a Jabanát. Mindegyik edénynek más-más története van, hiszen amellett, hogy kézzel készülnek, a manufaktúrában dolgozó hölgyek saját stílusuk és dekorációs ötleteik mentén haladnak. Emiatt minden Jabana egyedi. Sosem látni pontosan két ugyanolyan kancsót, hiszen A változatosság az élet fűszere (ahogy az etióp közmondás tartja).

A díszes edényeket száradás után lekenik egy fekete mázzal, majd kemencében sütik, hogy felvegye a végleges szilárdságát.

Ha szeretnétek megismerkedni az etióp kávékülönlegességekkel akkor látogassátok meg webshopunkat, ahol jobbnál-jobb kávékat találhattok.
Ha pedig szeretnétek megtudni, hogyan zajlik egy valódi kávéceremónia akkor kattintsatok IDE!

További bejegyzések

Szeretnél többet tudni?

Iratkozz fel

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol különleges promóciók
és érdekes hírek várnak!