a cup of coffee and a bag of coffee beans

KÁVÉBAB FAJTÁK: SZÜRETELÉS ÉS FELDOLGOZÁS MÓDSZEREI

Mi is az a kávé? Hol terem? Miként terem? Hogyan hasznosítjuk? Milyen kávébab fajták vannak? És mi a kávé útja a csészébe? Ezekre adunk választ!

A kávé termesztése

A kávé termesztése nem egyszerű feladat, a kávé ugyanis viszonylag kényes növény: nem mindegy neki

 • a napsütéses órák száma,
 • a tengerszint feletti magasság,
 • a páratartalom,
 • a talaj,
 • és a csapadékmennyiség sem.

A kávécserjék általában magasan a tengerszint felett, párás, csapadékos, vulkanikus talajú vidékeken teremnek, de fontos, hogy legyen olyan száraz időszak a területen, amikor a napsütéses órák száma magas, csapadék pedig szinte nincs – ilyenkor szokták ugyanis a szüretelt kávébabokat kiszárítani. 

A kávécserjéket magról szaporítják tovább, és körülbelül 5 év alatt fejlődnek ki. Sajnos Magyarországon nem terem vadon kávé, viszont otthon, megfelelő körülmények között, sok odafigyeléssel cserépben nevelhetsz saját kávécserjéket!

A kávécserje részei

Nem árulunk zsákbamacskát, akárcsak minden növény, a kávécserje is

 • gyökérzetből,
 • szárból,
 • amin először levelek,
 • majd gyümölcse jelenik meg.

A gyümölcsön belül, a gyümölcshús alatt pedig a kávébab rejtőzik.

A kávébab részei

A kávébab részei

 • a maghéj,
 • az endospermium,
 • és az embrió.

A maghéj – a mag legkülső része – tulajdonképpen csak egy sárgás színű hártya, az endospermium tartalmazza az olajokat, a cukrot, a koffeint, a cellulózt és egyéb ásványi anyagokat, az embrió pedig két sziklevélből és a csíranövény szárából áll.

Kávébab típusai

A kávécserje a növények “Coffea” nemzetségébe tartozik, a vadon élő kávék folyamatos kereszteződése miatt pedig szüntelenül újabb és újabb fajtáit fedezik fel a cserjének – és ezáltal a kávébabnak. 

A kávébab típusai közül kettő híresült el igazán, a Coffea Arabica és a Coffea Canephora, vagy ahogy általában csak ismerik őket: az Arabica és a Robusta.

Ezeken kívül több mint 100 másik kávéfaj (és alfaj) található szerte a világban.

Robusta kávé

A robusta alacsonyabb igényű kávéfajta, ami jobban bírja a szárazságot és az időjárási viszontagságokat, továbbá alacsonyabban (200-800 méter) is terem, mint az arabica. A robusta kávébab ízvilága markáns, vagy ahogy legtöbben fogalmaznak: keserű. 

Mivel nagy tűrőképességű, mégis nagy népszerűségnek örvend, sőt, sokszor arabicához keverik, az így alkotott ún. blend kávék pedig olcsóbb, silányabb minőségű kávét adnak – de mégiscsak jobbat, mint egy pusztán robusta kávé.

Rusztikus ízjegyei mellett koffeintartalmában is egy “erősebb” kávéról beszélünk: a robusta több koffeint tartalmaz, mint az arabica, és az emésztése is egyszerűbb, így könnyebben felébreszt.

Arabica kávé

Az arabica kávébab ezzel szemben izgalmas, vibráló, gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezhet – termesztése, szüretelése és pörkölése viszont jóval nagyobb odafigyelést igényel. 

Az időjárásnak jobban ki van téve: csapadékos éghajlatot igényel, és legalább 900 méteres tengerszint feletti magasságot. Koffeintartalma alacsony, cukor- és zsírtartalma viszont jóval magasabb mint a robustának, ezzel is garantálva az ízeket.

A kávészemek pörkölése

A pörkölés folyamata négy részből áll:

 • A Maillard reakció: az ízek és a szín kialakulásáért felel.
 • Karamellizáció: lebontja a szacharózt.
 • Első reccsenés: a vízgőz kitör a kávéból (a specialty kávék pörkölése általában eddig tart.)
 • Második reccsenés: CO2 és olajok törnek ki a kávébabból.

A frissen pörkölt kávébabok ezután hűtésre kerülnek, majd körülbelül egy hét után érik el végleges ízprofiljukat.

Zöld kávébab felhasználása

A pörköletlen kávészemek szintén gazdára találhatnak – a zöldkávé is hasznosítható különböző pozitív hatásai miatt. A fekete kávéval ellentétben a zöldkávéban lévő koffein hosszú távon energizálja a szervezetet, emellett pedig

 • kiváló antioxidáns,
 • és segít a fogyásban is.

Összefoglalás: a kávé fajták közötti különbségek

Az arabica kb. kétszer olyan drága, mint a robusta kávé – sőt, egy specialty kávé csak arabica lehet, ami még többszörösére növelheti ezt a különbséget. Fontos, hogy a kávé típusa nem mindig egyenlő a minőséggel: a boltokban hirdetett 100% arabica kávék közelébe se érnek a specialty kávék világának.

Kóstold meg minden hónapban másik magyar specialty pörkölő kézműves, 100% arabica kávéit az Ethicoffee kávé választékából!

További bejegyzések

Szeretnél többet tudni?

Iratkozz fel

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol különleges promóciók
és érdekes hírek várnak!