Kávéceremónia, az Etióp tradíció

A kávé a mindennapok része. Vele kelünk, Ő van ott a különleges baráti beszélgetéseknél, és programot is szervezünk köré. Az egyik ilyen program többek között a kávéceremónia, amely sokak számára egy ismeretlen dolog.

Mi is az a kávéceremónia?

Nem ritka hogy ételek köré az emberek ceremóniát szerveznek, így a kávé nagysága előtt is egy ceremónia keretein belül tisztelegnek. 
Az Etióp hagyomány szerves része, az ország társadalmi és kulturális életének az alapja. A kávéceremóniára a meghívás a tisztelet vagy a barátság jelének számít, és kiváló példa ez a valódi Etióp vendégszeretetre. 

De a kávé nem csak a nemzeti ital. Ameddig a nagyvárosokban például New Yorkban, Londonban, Párizsban és a világ sok részén egyre elterjedtebbé vált a „Coffee-to-go” míg Etiópiában soha nem isznak kávét egyedül az emberek. Minden találkozó kávéval kezdődik és kifejezetten társaságot igényel, nem csoda tehát, ha ceremóniát szerveznek köré.

A Buna, avagy a kávé hagyománya

A Buna ivásnak külön hagyománya van Etiópiában. Az ünnepség folyamán a  nyers kávé fázisából az ínycsiklandó csészényi nedűig minden lépést a ház egyik leánya egymaga végez el, hagyományos ruhába öltözve ami a habesaha semmis. 

 Az esemény előkészületei során, a helységet  feldíszítik, és füstölők bódító illatával töltik meg. Frissen vágott füvet szórnak a földre, melyre a kávés asztalt elhelyezik. Erre kerülnek a kávéscsészék és nassolnivalók -kukorica, popcorn, illetve ide kerülnek a kávé ízesétéséhez használt dolgok általában cukor, den addam  de néha akár a só is. 

Míg az illatra gyűlnek az emberek, vendégek, családtagok, szomszédok, addig a ceremónia mester begyújtja a szenet, a csak erre a célra használt eszközben. Ezen a tűzön pörkölődik a kávé, és később  ezen is fog megfőni.

A Buna elkészítése általában egy óra, de akár több is lehet. A babot először megmossák majd megpörkölik egy mitad nevű vas serpenyőben vagy egy pikkelyezett aljú lábosban.

Amikor a kávé megfelelő színűre pörkölődött akkor a mitadot a vendégekhez viszik hogy belélegezhessék a kávé illatát. Az hogy milyen szintre pörkölik, minden háztartásban más és más.

Ezután a kávébabot egy mozsárban finomra döngölik.

Az így kapott mámorító illatú friss darát a jabanába helyezik (ez a legősibb kávéfőző edény az egész világon), majd az előzőleg felforralt vizet ráöntik. Az hogy itt forró vagy hideg a víz, szintén mindenki maga dönti el.

A jabana tetején egy nyílvesszőhöz hasonló fadarab található. Ezt a főzés során tilos elmozdítani, mert arra szolgál, hogy a kávé még a forrás előtt sűrű gőz kibukásával jelezze, hogy lassan kész van.  Így biztosítható, hogy nem fog megfőni a kávé, és a baristák szerint mai napig ideálisnak tartott 90-95 °C fölé nem érdemes menni. 

Miután minden csésze összegyűlt, az első csészébe kávét öntenek, azonban ez még nem fogyasztásra szánt, csak annak megerősítésére, hogy nem zavaros a kávé. Ezután jöhet a ceremónia kicsúcsosodása a kávézás.

A ceremónia teljes ideje alatt a jelenlévő emberek szabadon beszélgetnek és ilyenkor a ceremónia mester is bekapcsolódik.

A Jabanát 3x újratöltik vízzel és minden felöntésnek saját neve is van. Az utolsó, szinte koffeinmentes felöntést BEREKÁNAK, azaz áldásnak hívják, és előfordul hogy még a gyerekeket is megkínálják vele. 

AMENNYIBEN SZERETNÉD TE IS MEGTAPASZTALNI, hogy milyen egy tradicionális etióp KÁVÉCEREMÓNIA, úgy lépj kapcsolatba az Ethicoffeeval Budapesten.

Ha csak ki szeretnéd próbálni ezt a kávéfőzési metódust, íme néhány barista tipp:

Kávé: etióp speciality az Ethicoffeetól.

Pörkölés:  frissen pörkölt kávé city roast

Darálás: a mozsárhoz hasonló eredményekért viszonylag durvára darálást ajánlunk

Arányok: 1:9 kávé-víz m/m arány

Főzés: 95 °C-ig melegítsük a kávét ne forraljuk fel

További bejegyzések

Szeretnél többet tudni?

Iratkozz fel

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol különleges promóciók
és érdekes hírek várnak!