A kávé története és legendája

Káldi pásztor története

Világunk legsűrűbben eladott mezőgazdasági terméke a kávé, de ez nem mindig volt így. A legenda szerint voltak idők amikor a kávét csak egy kecske és pásztora fogyasztották.

A legendákból talán nem minden igaz, de egy biztos: a kávé hazája Etiópia. A kávé kultúra bölcsője Etiópia. Exportjának 40%-át alkotja, mégis büszkén elmondhatják, hogy több fogy belföldön mint amennyit külföldre exportálnak.

A kávézás és a kávéceremónia, a mindennapok része a császároknak és a koldusoknak egyaránt.
Etiópiában a kávé a társas lét alappillére. Rokonok szomszédok és barátok gyűlnek össze napjában többször, hogy együtt ihassanak egy ‘Bunnát’ (a kávé neve amharául).

Sokat elmond az is, hogy a világ minden táján a kávét hasonlóan hívják (Etiópia kivételével). Coffee, Kaffe, Café, Kafa és hasonlók. Ez azért van így mert a kávé eredeti otthonára, Etiópia kávétermelő régiójára Kaffára utalnak az elnevezések. Na de lássuk mit is takar a kávé legendája:

Egy etióp kecskepásztor, Kaldi fedezte fel a kávébabok különlegességét.

Nyáját az Abesszín-fennsíkon (Kaffa régió, Etiópia) legeltetve, arra lett figyelmes, hogy az egyik kecskéje egy piros bogyós gyümölcsöt fogyaszt. A kecske, miután megette soha nem látott energiával ugrált körbe-körbe. 

Kaldi leleményes pásztor révén, maga is megkóstolta ezt a gyümölcsöt és csodálkozva tapasztalta, hogy neki is energiát és soha nem látott erőt adott.

Miután felfedezte a gyümölcs nyújtotta lehetőségeket, a legközelebbi apátságba vitte. A szerzetesek úgy vélték, a kávé minden bizonnyal az ördög műve, és azt lángok közé vetették. Azonban a kávébabok, ahelyett hogy elégtek volna, tűzijáték szerű ropogások (crack-ek) közepette lepattogtak a tűzről. Immáron kellemes barna színekben pompázva.

A frissen pörkölt kávé illatra odagyűltek a szerzetesek és csodálkozva vizsgálták a kávébabokat. A nem várt eredmények miatt, meggondolták magukat és Isten ajándékaként tekintettek az apró barna magokra.

Gyorsan összeszedték egy edénybe rejtették, és öntöttek rá szentelt vizet.

Pár nap múlva a vizet megkóstolták és a kávé története itt kezdődik.

További bejegyzések

Szeretnél többet tudni?

Iratkozz fel

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol különleges promóciók
és érdekes hírek várnak!