Kávéceremónia az Etióp hagyomány

A kávé a mindennapok része. Vele kelünk, Ő van ott a különleges baráti beszélgetéseknél, és programot is szervezünk köré. Az egyik ilyen program többek között a kávéceremónia, amely sokak számára egy ismeretlen dolog.

Kávéceremónia az Etióp hagyomány

A kávé a mindennapok része. Vele kelünk, Ő van ott a különleges baráti beszélgetéseknél, és programot is szervezünk köré. Az egyik ilyen program többek között a kávéceremónia, amely sokak számára egy ismeretlen dolog.

DSC_0272 (2)

Mi is az a kávéceremónia?

Nem ritka hogy ételek köré az emberek ceremóniát szerveznek, így a kávé nagysága előtt is egy ceremónia keretein belül tisztelegnek.
Az Etióp hagyomány szerves része, az ország társadalmi és kulturális életének az alapja. A kávéceremóniára a meghívás a tisztelet vagy a barátság jelének számít, és kiváló példa ez a valódi Etióp vendégszeretetre.


De a kávé nem csak a nemzeti ital. Ameddig a nagyvárosokban például New Yorkban, Londonban, Párizsban és a világ sok részén egyre elterjedtebbé vált a „Coffee-to-go” míg Etiópiában soha nem isznak kávét egyedül az emberek. Minden találkozó kávéval kezdődik és kifejezetten társaságot igényel, nem csoda tehát, ha ceremóniát szerveznek köré.

ethiopian-coffee-ceremony-PZKC5YU (1)

A Buna avagy a kávé hagyománya

A Buna ivásnak külön hagyománya van Etiópiában. Az ünnepség folyamán a  nyers kávé fázisából az ínycsiklandó csészényi nedűig minden lépést a ház egyik leánya egymaga végez el, hagyományos ruhába öltözve ami a habesaha semmis. 

 Az esemény előkészületei során, a helységet  feldíszítik, és füstölők bódító illatával töltik meg. Frissen vágott füvet szórnak a földre, melyre a kávés asztalt elhelyezik. Erre kerülnek a kávéscsészék és nassolnivalók -kukorica, popcorn, illetve ide kerülnek a kávé ízesétéséhez használt dolgok általában cukor, den addam  de néha akár a só is. 

Míg az illatra gyűlnek az emberek, vendégek, családtagok, szomszédok, addig a ceremónia mester begyújtja a szenet, a csak erre a célra használt eszközben. Ezen a tűzön pörkölődik a kávé, és később  ezen is fog megfőni.

A Buna elkészítése általában egy óra, de akár több is lehet. A babot először megmossák majd megpörkölik egy mitad nevű vas serpenyőben vagy egy pikkelyezett aljú lábosban.

Amikor a kávé megfelelő színűre pörkölődött akkor a mitadot a vendégekhez viszik hogy belélegezhessék a kávé illatát. Az hogy milyen szintre pörkölik, minden háztartásban más és más.

Ezután a kávébabot egy mozsárban finomra döngölik.

Az így kapott mámorító illatú friss darát a jabanába helyezik (ez a legősibb kávéfőző edény az egész világon), majd az előzőleg felforralt vizet ráöntik. Az hogy itt forró vagy hideg a víz, szintén mindenki maga dönti el.

A jabana tetején egy nyílvesszőhöz hasonló fadarab található. Ezt a főzés során tilos elmozdítani, mert arra szolgál, hogy a kávé még a forrás előtt sűrű gőz kibukásával jelezze, hogy lassan kész van.  Így biztosítható, hogy nem fog megfőni a kávé, és a baristák szerint mai napig ideálisnak tartott 90-95 °C fölé nem érdemes menni. 

20210312_130116

Miután minden csésze összegyűlt, az első csészébe kávét öntenek, azonban ez még nem fogyasztásra szánt, csak annak megerősítésére, hogy nem zavaros a kávé. Ezután jöhet a ceremónia kicsúcsosodása a kávézás.

A ceremónia teljes ideje alatt a jelenlévő emberek szabadon beszélgetnek és ilyenkor a ceremónia mester is bekapcsolódik.

A Jabanát 3x újratöltik vízzel és minden felöntésnek saját neve is van. Az utolsó, szinte koffeinmentes felöntést BEREKÁNAK, azaz áldásnak hívják, és előfordul hogy még a gyerekeket is megkínálják vele. 

AMENNYIBEN SZERETNÉD TE IS MEGTAPASZTALNI, hogy milyen egy tradicionális etióp KÁVÉCEREMÓNIA, úgy lépj kapcsolatba az Ethicoffeeval Budapesten.

Ha csak ki szeretnéd próbálni ezt a kávéfőzési metódust, íme néhány barista tipp:

Kávé: etióp speciality az Ethicoffeetól.

Pörkölés:  frissen pörkölt kávé city roast

Darálás: a mozsárhoz hasonló eredményekért viszonylag durvára darálást ajánlunk

Arányok: 1:9 kávé-víz m/m arány

Főzés: 95 °C-ig melegítsük a kávét ne forraljuk fel

DSC_0272 (2)

Mi is az a kávéceremónia?

Nem ritka hogy ételek köré az emberek ceremóniát szerveznek, így a kávé nagysága előtt is egy ceremónia keretein belül tisztelegnek.
Az Etióp hagyomány szerves része, az ország társadalmi és kulturális életének az alapja. A kávéceremóniára a meghívás a tisztelet vagy a barátság jelének számít, és kiváló példa ez a valódi Etióp vendégszeretetre.
De a kávé nem csak a nemzeti ital. Ameddig a nagyvárosokban például New Yorkban, Londonban, Párizsban és a világ sok részén egyre elterjedtebbé vált a „Coffee-to-go” míg Etiópiában soha nem isznak kávét egyedül az emberek. Minden találkozó kávéval kezdődik és kifejezetten társaságot igényel, nem csoda tehát, ha ceremóniát szerveznek köré.

ethiopian-coffee-ceremony-PZKC5YU (1)

A Buna, avagy a kávé hagyománya

A Buna ivásnak külön hagyománya van Etiópiában. Az ünnepség folyamán a  nyers kávé fázisából az ínycsiklandó csészényi nedűig minden lépést a ház egyik leánya egymaga végez el, hagyományos ruhába öltözve ami a habesaha semmis. 

 Az esemény előkészületei során, a helységet  feldíszítik, és füstölők bódító illatával töltik meg. Frissen vágott füvet szórnak a földre, melyre a kávés asztalt elhelyezik. Erre kerülnek a kávéscsészék és nassolnivalók -kukorica, popcorn, illetve ide kerülnek a kávé ízesétéséhez használt dolgok általában cukor, den addam  de néha akár a só is. 

Míg az illatra gyűlnek az emberek, vendégek, családtagok, szomszédok, addig a ceremónia mester begyújtja a szenet, a csak erre a célra használt eszközben. Ezen a tűzön pörkölődik a kávé, és később  ezen is fog megfőni.

A Buna elkészítése általában egy óra, de akár több is lehet. A babot először megmossák majd megpörkölik egy mitad nevű vas serpenyőben vagy egy pikkelyezett aljú lábosban.

Amikor a kávé megfelelő színűre pörkölődött akkor a mitadot a vendégekhez viszik hogy belélegezhessék a kávé illatát. Az hogy milyen szintre pörkölik, minden háztartásban más és más.

Ezután a kávébabot egy mozsárban finomra döngölik.

Az így kapott mámorító illatú friss darát a jabanába helyezik (ez a legősibb kávéfőző edény az egész világon), majd az előzőleg felforralt vizet ráöntik. Az hogy itt forró vagy hideg a víz, szintén mindenki maga dönti el.

A jabana tetején egy nyílvesszőhöz hasonló fadarab található. Ezt a főzés során tilos elmozdítani, mert arra szolgál, hogy a kávé még a forrás előtt sűrű gőz kibukásával jelezze, hogy lassan kész van.  Így biztosítható, hogy nem fog megfőni a kávé, és a baristák szerint mai napig ideálisnak tartott 90-95 °C fölé nem érdemes menni. 

20210312_130116

Miután minden csésze összegyűlt, az első csészébe kávét öntenek, azonban ez még nem fogyasztásra szánt, csak annak megerősítésére, hogy nem zavaros a kávé. Ezután jöhet a ceremónia kicsúcsosodása a kávézás.

A ceremónia teljes ideje alatt a jelenlévő emberek szabadon beszélgetnek és ilyenkor a ceremónia mester is bekapcsolódik.

A Jabanát 3x újratöltik vízzel és minden felöntésnek saját neve is van. Az utolsó, szinte koffeinmentes felöntést BEREKÁNAK, azaz áldásnak hívják, és előfordul hogy még a gyerekeket is megkínálják vele. 

AMENNYIBEN SZERETNÉD TE IS MEGTAPASZTALNI, hogy milyen egy tradicionális etióp KÁVÉCEREMÓNIA, úgy lépj kapcsolatba az Ethicoffeeval Budapesten.

Ha csak ki szeretnéd próbálni ezt a kávéfőzési metódust, íme néhány barista tipp:

Kávé: etióp speciality az Ethicoffeetól.

Pörkölés:  frissen pörkölt kávé city roast

Darálás: a mozsárhoz hasonló eredményekért viszonylag durvára darálást ajánlunk

Arányok: 1:9 kávé-víz m/m arány

Főzés: 95 °C-ig melegítsük a kávét ne forraljuk fel

További bejegyzések

Szeretnél többet tudni?

További bejegyzések

Szeretnél többet tudni?

Iratkozz fel

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol különleges promóciók
és érdekes hírek várnak!

Iratkozz fel

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol különleges promóciók
és érdekes hírek várnak!