Etióp Jabana

Varázsold otthonodba a kávéceremónia élményét a tradicionális kávéfőzővel!

 

Etiópiában a hagyomány szerint a kávét a ceremónia keretén belül Jabanában főzik. Feljegyzések szerint 3150 éve van használatban ez a kávéfőző edény Afrika szarvában (Etiópiában, Szudánban és Eritreában).

A kávéceremóniák alkalmával a család női tagja főzi a kávét Jabanában. A ceremóniamester ünnepi ruhában készíti és szolgálja fel a kávét, emellett az eseményt díszes edények és felszerelések teszik különlegessé és meghitté.

Érdekesség, hogy minden Jabana egyedi. Az edényeknek más-más története van, hiszen amellett, hogy kézzel készülnek Etiópiában, a manufaktúrában dolgozó hölgyek saját stílusuk és dekorációs ötleteik mentén haladnak, így díszítve a Jabanát.

 

(A képen látható Jabana illusztráció, mivel kézműves edényről van szó, a termék eltérhet a képen látható Jabanától)

(Itt elolvashatsz mindent a kávéceremóniáról!)

14.990 Ft

Leírás

Mi az a Jabana?:

Jabana egy agyagból készült kávéfőző edény. A hagyomány szerint ebben a kancsóban főzik a kávét több mint ezer éve Etiópiában országszerte.

Elkészítését az erre szakosodott manufaktúrák végzik. A hagyomány szerint az etióp zsidó közösségek készítették elsőként ezeket a kancsókat egyéb agyag használati – és dísztárgyakkal egyetemben.

Érdekesség: A Jabanát készítő manufaktúrában csak hölgyek dolgoznak. Így biztosítanak lehetőséget az esetlegesen perifériára szorult nőknek a megélhetésre. Az asszonyok így korongozással keresik meg a kenyérre valót.

További információk

Szín

Fekete

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Etióp Jabana” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.