Etióp Jabana Tradícionális Etióp Kávéfőző

Original price was: 39.990 Ft.Current price is: 29.990 Ft.

Varázsold otthonodba a kávéceremónia élményét a tradicionális kávéfőzővel!   Etiópiában a hagyomány szerint a kávét a ceremónia keretén belül Jabanában főzik. Feljegyzések szerint 3150 éve van használatban ez a kávéfőző edény Afrika szarvában (Etiópiában, Szudánban és Eritreában). A kávéceremóniák alkalmával a család női tagja főzi a kávét Jabanában. A ceremóniamester ünnepi ruhában készíti és szolgálja fel a kávét, emellett az eseményt díszes edények és felszerelések teszik különlegessé és meghitté. Érdekesség, hogy minden Jabana egyedi. Az edényeknek más-más története van, hiszen amellett, hogy kézzel készülnek Etiópiában, a manufaktúrában dolgozó hölgyek saját stílusuk és dekorációs ötleteik mentén haladnak, így díszítve a Jabanát.   (A képen látható Jabana illusztráció, mivel kézműves edényről van szó, a termék eltérhet a képen látható Jabanától) (Itt elolvashatsz mindent a kávéceremóniáról!)

Leírás

3150 évre nyúlhat vissza a világ első kávéfőzője

A kávé hazájában egy agyagedénnyel, a jabanával (ejtsd ’dzsabana’) kezdődött minden.

Akkora sikert aratott ez a korabeli kávéfőző edény anno, hogy a mai napig megtalálható az etióp háztartásokban. Ma már kézműves manufaktúrákban készül, ahol női kezek formálják meg, ezzel is biztosítva családjuk sokszor egyetlen bevételi forrását. Ezért, és az egyedisége miatt olyan hatalmas érték egy jabana, ugyanis sosem készül belőle két egyforma darab a kézzel készült díszítésnek köszönhetően.

A jabana anyagát tekintve oltott mész és agyag, amit korongon formáznak meg. Hagyományosan az edény alul gömbölyded, felül pedig kecses, ahol a szár és a kiöntőrész található meg. Ugyanilyen fontos a kis fogantyú, illetve a faragott pálcika, melyek szintén a jabana alapvető tartozékai. Utóbbi jelzi, ha a kávé elkészült és már fogyasztható.

További információk

Szín

Fekete

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Etióp Jabana Tradícionális Etióp Kávéfőző” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.